АЗ ПРИСТИГАМ ОТ ДАЛЕЧЕ
Трябвало е нежно име да ми изберете
и в сърцата си гальовно да го понесете.
Да го пазите дълбоко като грижа свята
и го предадете Богу в купела с водата.
Име фино, име крехко, като за момиче.
Може би Иглика, Роза, за да ме накичи.
Ала твърдо, силно име строго сте решили,
за да се преборвам вечно и да имам сили.
За да съм красива - трябва да съм стройна Стойна
и когато ме оплюват – пак да съм достойна.
Стоицизъм сте решили, че ще ми е нужен,
за да спирам леден вятър и посрещам южен.
Стойна – българско, дълбоко и народно име.
С него аз към Тебе молех: ”Боже, помогни ми!”
Аз пристигам от далече, гдето са дедите.
Корените ми дълбоко са в земята скрити.
Затова високо казвам. Нека да ме чуят
тези що след мене идат и рода си любят.
Леторасли сме, филизи, пръчки от лозата.
Тя роди ни и ни праща сила от земята...
© Стойна Димова Все права защищены
За мен е важно твоето мнение.
Поздрав и лека нощ!