12 мая 2020 г., 07:49

Басня - Лъв и червей 

  Поэзия » Другая
752 1 0

В Кения или някъде далече,

червей от земята се извлече.

Местейки той свойто тяло

се оказа пред Лъва изцяло.

Както царски той си спеше,

червеят пред него си брътвеше:

 

       -Уж си ловък и коварен,

а лежиш - сякаш с чук си ти ударен!

Цар си, но не си удачен,

аз съм в пъти по юначен!

И Лъвът отвори си очите,

с гняв показа си зъбите.

 

       -О, червей безгръбначен,

защо си мислиш, че си ти удачен?

Да станеш цар в гората дива

де що за живот се бори и убива!

Да носиш царската корона,

ала знаеш ли на джунглата закона?

 

       -Дали удачен съм сега!

Ще ти докажа без кавга!

Погледни ме само - имам тяло на атлет –

гъвкав мускул, сила ... мога и да съм напет!

Тялото ми само се регенерира,

ако се откъсне и животът ми не спира!

 

Лъвът лежейки, помръдна свойта лапа,

защото една муха жестоко го ухапа.

Вперил поглед в нея без да иска той самин,

наложи се да каже - на червея „Амин”!

 

Лъвът отново царски се унесе

и в просъница се произнесе:

 „Да би мирно седяло,

не би чудо видяло”.

 

25.04.2020г.

 

© Кремена Арменчева Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

Човек се учи от що му се случи »

4 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??