Басня за съпружеската вярност...
Веднъж една компания пияна
и тема с продължение подхвана,
щом свършиха с дежурните бележки
за общите познати със насмешки...
А темата бе сложна и коварна,
касаеща съпружеската вярност-
една безкрайност, просто необхватна,
загадъчна, космично необятна.
И викаха, и в глас един твърдяха:
след изневяра няма обща стряха!...
... Но някой във всеобщата омраза
тогава тази приказка разказа...
... Едно семейство, по стандарт- щастливо,
вечеряло във ресторант лениво,
но изведнъж съгледала жената
от масата съседна, непозната,
как гледала мъжът ѝ с поглед влажен
и със желание любовно даже...
Настръхнала тогава в миг жената
и вдигнала скандал до небесата.
„-Коя е тази?... И защо те гледа
със поглед на разгонено говедо?...”
Мъжът отвърнал: „Моята пиарка,
любовница и още секретарка.”
Във дива ярост скочила жената
(кръвта ѝ бързо слязла във краката)
и викнала: „Развод и нищо друго,
от днес натам не съм ти аз съпруга!...”
Усмихнал се мъжът и най-спокойно
ѝ казал: „Помисли сега обстойно
какво загубваш- къщата, колата,
и вили край морето, в планината,
екскурзиите, вечната бохема...
Децата даже аз ще ти отнема!...
Готова ли си, а- да се откажеш,
щом толкова развода ти е важен?...”
Внезапно укротила се жената
и бързо ѝ просветнало в главата:
щом няма разрешение полезно-
на другата намигнала любезно...
Огледала се в ресторанта скришно
отново в самочувствие предишно
и бързо поглед спряла до вратата
където в ситуация позната,
жена, обхваната като ръкойка*
от мъж (във видимо любовна двойка)
и с еротично-чувствена нагласа,
оглеждала се за свободна маса.
„-Коя е там със Иванов жената?...”-
подхванала мъжа си за ръката.
„-Любовницата му и секретарка-
поредна сексуална катунарка...”
... Жената се усмихнала отново,
погледнала съпруга си доволно
и с много нежност леко го настъпила:
„- О, нашата по-хубава е скъпи!...”
... От тук нататък също като в басня
поуката била пределно ясна,
но не животни там били герои,
а хора във житейските завои...
Коста Качев,
30.06.2013.
*ръкойка- при ръчна жетва класовете, които
могат да се обхванат с една ръка.
© Коста Качев Все права защищены