Подноси беднякът последната риза.
(Той имаше две, но едната се скъса.)
Библейският ближен не беше наблизо -
отдавна да беше поискал дела си.
Беднякът си нямаше бели пари.
За черните дни беше бялата риза.
Облече я, белна, а после откри,
че всички го търсят, да им я харизва.
Но, жалко - не стана на никого тя.
Последните ризи такива ги правят -
или, с белоснежни крила на гърба,
или, с изключително дълги ръкави.
Радост Даскалова
© Радост Даскалова Все права защищены