2 апр. 2008 г., 10:13

Богинята за Свобода ни бе създала... (Март беше свършил, почваше Април) 

  Поэзия » Юмористическая
856 0 5
"Защо отхапа от Плода, Адаме??"
"Защото... Ева ми я даде!"
"Кажи ми, Ева, Истина ли Е?"
"Ннн... не е! З... змията ме измами!"
"Змията значи??? Ех, че захитрели!...
Змията, нали глас си няма -
глава ще клати само в потвърждение,
но плодове - туй знай се - не яде...
"Маймуната" да бяхте ми казАли,
да взема да "повярвам", ама - не!

Е, нищо, значи - вече сте Големи -
готови сте да вземате Решения
и хитро разрешавате дилеми.
Градината е само за Деца...
Вървете по Света, той ви зове,
бъдете най-щастливи и засмени!
Помнете - Мъдростта не се яде,
с грешки и опити достигаме до нея.
Сега вървете - Свят - широк и... Умната!"

Адам и Ева рипнаха навънка -
Светът бе толкоз Чуден и Голям,
но щом се стъмни, стана им студено...
И те - за да се стоплят, се прегърнаха,
и още малко и аха-аха... Не би.

Пристигна Ангел с огнени очи
и каза им: "Ехей, аборигени!
Видях Аз що се случи сутринта -
видях как ви ИЗГОНИХА от Рая,
Но чуйте (почна да шепти) -
Аз тайната пътека за там зная!
Елате с МЕНЕ, ще ви заведа!...
Но първо с нещо скрийте си "СРАМА", я!
По-БЪРЗИЧКО, че много се забавихме,
А... ВРЕМЕТО, НЪ'Л ЗНАЙТЕ - Е ПАРИ!!!"

И те, горките, взеха, че се хванаха
на върлата и дяволска измама...
Март беше свършил, почваше Април,
белята - според плана беше станала,
БогИНЯТА за СВОБОДА ни бе създала,
а дяволът ни бе намерил "РАБОТА"...

( Това е стара богомилска притча, за първи път я срещнах в проза, в един предговор към книга на Лео Зайфер и ме заинтригува. После я чух в съкратен вариант от една старица в село Мъдрец в Сакар планина и ПоВярвах в Истинността и.
Стихът се роди вчера, в отговор на творбата "Ева" на Регина.)

© Кирил Ценев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • последна редакция в пред-последния ред

    (според други още-по еретични и тайни притчи,
    "БОГ" е Творец от ЖЕНСКИ род...
    и сигурно е вярно.
    Имайки предвид опита да се НАБЕДИ Ева за "първородния грях"
    (а също и опитите да се дескридитира ролята на Мария Магдалена Създаването и Делото на Първата Църква ... )
    Въпросът Дали Сатана е изкусител от мъжки род и дали не сме наследници И на двамата все още стои открит...
  • Заинтригува ме и... ми хареса!
  • Много ми хареса!
    Представено в чист вид!
    с обич, Кирил.
  • Ех, че е оригинално написана и твоята итерпретация, браво!!!
  • Много интересна притча,любопитна интерпретация на библейската история.Много мъдро.
Предложения
: ??:??