8 янв. 2023 г., 09:11

Брат на утринния бриз 

  Поэзия
168 0 1

БРАТ НА УТРИННИЯ БРИЗ

 

... попът тъй ме е записал във кръщелния ми лист –
да съм благ и чист на мисъл, и на тяло да съм чист,
черно слънце да ме жули, да се свличам гол в слани,
да не дишам злобни хули, чист – денят ми да дени,
нощите да бъдат светли, пътят – дълъг, пък и чер,
да нареждам хекзаметри нощем в своя стар тефтер,
ако искам две, да върна двеста! – винаги готов,

 

мигар злато, свила, сърма чини всеки миг любов? –
идем кратки, ненадейни – летни пухчета памук,
сетне вятър ще ни рейне! – птици, литнали на юг,
тъй нетрайни, тъй красиви, светли Божии деца! –
в откаченото ми CV греят меки слънчица,
чист на тяло, благ на мисъл, брат на утринния бриз –
попът тъй ме е записал във кръщелния ми лист.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • чист – денят ми да дени,

    Остани все такъв, напук на всяка извънземност и извънредност
Предложения
: ??:??