28 авг. 2011 г., 10:25

Да бъдеш или не... 

  Поэзия » Философская
2082 1 1

Да бъдеш или не?…

Tуй е въпросът.

Дали Човек да бъдеш,

или да смажеш всяко чувство в теб,

дали с очи невинни да гледаш на света,

или да приемеш, че света си ти,

че само ти си важен в този свят,

и същества са другите, създадени

слуги да бъдат в твоята игра.

 

Да бъдеш или не?…

Дали душата твоя

все още може да мечтае,

или превръща се в камък

в сделка с Дявола лукав?

Дали все още очите твои

виждат светлината,

или пък мрака черен

ще бъде твоят бог?

 

Да бъдеш или не… Човек?

Tуй е въпросът.

Дали по пътя праведен

с кръста тежък ще вървиш,

или с безмилостна усмивка

ти своя свят ще обречеш

на мрак и мъка, болка

и страдания безброй?

Дали човешките неволи ще изпиташ,

или слуга на дявола ще бъдеш?

 

Да бъдеш или не?...

Една изстрадала душа,

но със стремеж към светлината,

изпълнена с любов и доброта

към другите в света,

или пък друг ще бъде твоят път,

изпълнен с измамна красота,

която носи само болка на света.

Да имаш всичко материално

що желаеш в този свят,

но само плът и без душа

да бъде твоето тяло.

 

Да бъдеш или не?…

Tуй е въпросът.

Дали сърцето твое

не ще почувства милост нивга,

или с кървави сълзи ще плаче,

когато чуждото страдание то преживява?

Дали ръката твоя

безмилостно шамари ще раздава,

или в приятелска подкрепа ще я подадеш

на всеки, който има нужда?

 

Да бъдеш или не… Човек?

Тоз избор никак не е лесен,

когато примамливо край теб

е пълно с дяволски капани.

Да, много трудно е да си Човек

във време тъй безценностно и бездуховно,

но знаеш ли, създаден си с мисълта

да бъдеш ти Човек все пак.

Затуй добре си помисли

и правилният избор направи…

 

Да бъдеш или не… Човек?

Tуй е въпросът…

© Росица Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Рефренът "Да бъдеш или не" е Шекспиров, а никъде не се споменава това. Поне класиците уважавайте!
Предложения
: ??:??