9 дек. 2023 г., 18:20  

Душата на световното сираче 

  Поэзия
202 4 5

ДУШАТА НА СВЕТОВНОТО СИРАЧЕ

 

… понякога – когато съм самин, задавам си най-сложнте въпроси –

защо не делна хляба си един с човечеца пред храма, който проси?

Защо на вехтошарина не дам последната си риза в гардероба?

Как да си купя свещ във някой храм със сетния си пукнат лев във джоба?

Защо цял ден ме лъжат в новини, които с мене нямат нищо общо?

 

Защо ми обещават райски дни – едно човече в робската ни общност?

Защо, когато будя се в зори, на слънчицето да не се зарадвам?

И мисълта за гнусните пари виси над мен по цял ден като брадва?

Как тъжния старик да утеша – над пенсийката своя щом заплаче?

Трептулка в мен една добра душа. Душата на световното сираче.


8 декемврий 2023 г.

гр. Варна, 12, 30 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??