Една лятна вечер в Париж...*
на Силвана
Бе вечер от невероятно лято
(един откраднат миг от Вечността)
без цел се шляех из Париж, когато
пред някакъв бутик стоеше Тя...
... В загледаната в пъстрата витрина
жена, със тъжно-ласкави очи
познах сега, (след толкова години!)-
момичето от моите мечти...
Тайфунът на годините и нея
не беше в яростта си пощадил,
но пламъкът, от младостта довеян,
в очите ѝ се беше съхранил...
Повиках я... Тя бързо се обърна
и като чудо, също ме позна,
и някак си животът ни се върна
назад в едни вълшебни времена...
Когато беше непознато още
„изтръпването” в нашите гърди
в едни безкрайни пълнолунни нощи
със падащи от Вечността звезди.
И с толкова наричани желания
когато се отронваше звезда,
но и с наивните ни обещания
останали в живота без следа!...
... След дългата минута на мълчание
оказахме се пак във „древността”
с неповторимото очарование
от трепетите първи на Страстта...
И аз съм пак на мястото за срещи,
и пак с червена роза във ръка,
и гледам пак към спирката отсреща,
че тя ще закъснее и сега...
А бяхма влюбени през него лято
но в някакъв, навярно друг живот,
а в тази вечер, ето че съдбата
играе пак със изненадващ ход...
... Един живот кажи-речи минава,
един въпрос остава нерешим:
„Какво ли би било, ако тогава
не бе решила да се разделим?...”
Но никога не ще узнаем значи,
какво би станало със теб, със мен:
назад- мъгла на миналото в здрача,
напред- живот безкрайно усложнен...
... Да помечтаем: ако се повтори
и ето пред дилема пак стоим,
да можем- поумнели от „истории”
с теб заедно напред да продължим...
А вечерите във Париж са чудни,
(загубеният рай на „Бел епок”!)
и търсиш във тълпата жадни устни
от Любовта на късният барок!...
Във малки тротоарни кафенета
тук Времето безкрайният си бяг
е спряло във небесната карета,
пред чашата със недопит коняк...
А вятър с носталгичен оптимизъм
омесил се с човешките тълпи,
играе с късите поли- и еротизъм
в капризните му пориви струѝ...
... Забравено желание простена,
но оцеляло с някогашна страст,
когато спряхме на брега на Сена:
и ме целуна... И целунах аз!...
Подобно на вълнение далечно
реката монотонно шумолѝ,
а светлините на Париж във тази вечер
танцуват върху нейните води...
С мелодия от „старото” ни Време
от Вечността дойде Едит Пиаф,
разказа ни за своите проблеми,
а тръгвайки остави автограф...
Съдбата често грубо се шегува
и страшно от шегите ѝ боли,
а в опита „назад” да се пътува
е пътят все осеян със бодли...
... Стояхме там до сутринта, когато
реалният живот ни сграбчи пак
и ето: забраненото ни лято
остана в нощният вълшебен мрак...
Коста Качев,
23.11.2014.
*от цикъла „Една нощ в Страната на спомените”
© Коста Качев Все права защищены