Есенни напеви...6
(закачливо)
Над оврази и полета
ранна Есен се разшета...
Вятър облаци подгонил –
разлюля листа и клони...
Мраз премина из цветята –
изненада ги сланата...
Дните, вече накъсѐни –
съмват в утрини студени...
Кой ли Слънцето отмъква,
та се вечер рано мръква?...
Стържат тягостно в тревите
с меланхолия щурците...
... А на хълма, там отсреща,
спряло за последна среща
със Вечерницата в мрака –
Лятото в нощта ме чака...
Да избягам с него искам,
даже да поемем риска --
в Новите сезони вълчи
и на Бог да се опълчим!...
Щото в сенокосно време
там бе Любовта до мене –
в унес сластен от Жената
и от билките в тревата...
Беше толкова красиво
от усещането диво --
в Лятото на любовта ни
и със Звездните кервани!...
... Но когато днес засветка
Есенната равносметка,
се страхувам за Душите
да не мръзнат от сланите...
А сега ми се усмихва
Есента... За малко стихва...
И любвѐобилна даже
иска днес да се докаже...
Може би дори желае
с чувствата да заиграе
и да доведе Жената
от отминалото лято?...
... А в магия полунощна,
тя по есенно разкошна,
в унес пак ли ме люлее
щом докосна се до нея,
ще остана като Вятър
и от облаците шатър
ще направя за да може
летен чар да ѝ предложа...
... То е Времето, когато
казват: Сиромашко лято,
ала всеки ще въздъхне
летен дъх ли го облъхне!...
... А със спомените само
Лятото си тръгва рано,
щом се Есента разшета
над смълчаните полета...
Есента,2020.
© Коста Качев Все права защищены