Феникс
От кръвта ми ли се раждаш,
красива Богиньо,
от кръвта ми ли изграждаш
светове в сребърно петно,
кълбо
на небесно-пърхащи крила,
на златисто-жилеща пчела,
ил на мъртвите кобили,
в мъртвото поле на рая ли,
ада ли, който дяволи убили
и с отрова бога си омаяли?
Не! Ти си прах,
песъчинка в куп на жълта мараня,
закриващи света с капки мрак,
капки закъсняла светлина.
От душата ми ли бягаш,
Дяволе проклет,
обзет
от кошмарните видения, че падаш
отново в свойто царство от завет,
ил те е страх да ме погалиш,
да докоснеш порцелановата устна
и сам да се измамиш
с глътка от кръвта ми мека, вкусна.
Да! Ти страстно раждаш се отново
от мъртвите си жили и кости от олово
и в блясъка на своите огнени пера
политаш в небесно-здрачната вълна
и ме гледаш
и само искаш да ме гледаш
с полу-притворени очи
със своите невидими лъчи
__ __ __
и пак настъпва,
пак отмъква животът твойте жили
и незашита сребриста кръпка
тялото ти празно как ужили
и как засвири
мелодията на твоя сън
като сякаш звън,
разнасящ се над зимни бури...
© Росица Все права защищены