Глухарче,
ти си мъничко, жълто,
като минзухарче!
Твоята главичка
е като жълта паричка.
Многобройни сте вие,
а радостта ни от вас
в цвета ви се крие.
Вие сте цветя малки,
непретенциозни,
нито пък сте грациозни.
Вие растете само в полето,
за венци ви берем
и ни играе сърцето.
Глухарче, семената ти са
като парашутисти -миньони,
накуп събрани в прозрачни сфери,
като балони,
но от най-нежния повей
илюзията се прекратява,
защото "балонът" се разпилява.
А напролет, от всяко разпиляно
и поникнало семе,
ново глухарче ний ще береме!
Глухарчета, обичаме ви ние,
защото сякаш слънцето у вас се крие!
© Анна Попова Все права защищены