2 мар. 2007 г., 09:47

Горчив живот 

  Поэзия
1480 0 5
Всеки ден се разминавам със стотици бледи хора -
сякаш търсят те със своя поглед нужната опора.
Нарамили са всички кръстовете свои
и се питат колко още време трябва да се борят.
Има, мисля, нещо гнило в цялата история -
един изяжда друг, питам що за територия?
Облизват се чакали, смело, лакомо за плът
и нечисти далавери непрестанно те редят.
Усмихват ти се плахо, уж са все невинни,
а зад гърба си вечно чуваш приказки противни.
Това ли е за теб мечтания манталитет?
Това ли ни очаква, питам аз и занапред?
Една супер-нация, една цивилизация,
морална или не, мощна организация.
Връзкарите са първи, а помощниците - втори,
а останалите хора на властта са ухажори.
От досадни спекуланти до измислени таланти -
всички заедно съставят болният морал.
Кой кого ще изиграва, кой ще взима без да дава,
кой ще бъде най-отпред и кой на кой ще бъде крал.

Припев:
Горчив живот безпомощен, отчаян вик.
Гори в раздора скорошен прозрачен, счупен щит.
Отпива те с мълчание, отблъсква те с магнит.
Оставаш ти зависим от този геноцид.

Кой от тях е най-ужасен, кой е злият дух?
Кой парите чува, а за бедните е глух?
Все се правят, че не знаят, че си болен и унил,
но напълно съм съгласна, че това е в техен стил.
Тук гризачи те нападат, тук те мислят за глупак
и усмихнеш ли се плахо, ти изяден си от тях.
Сметки лесни те си смятат и не мислят занапред -
утре от властта ще паднат и ще бъдат като теб.
И недей да се подлъгваш, не протягай там ръка!
Там, където напоено и пропито е с лъжа.
Времето тече и става късно за промяна,
щом изгубил си душата си от сделка с този дявол.
Ако слънцето изгрее тук, сега ще изгори
всичко сатанинско, пламък вечен ще гори.
И недей да търсиш мрака, само светлото търси
и повярвай във доброто - то, човече, предстои!

© Диана Шопова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Незабравима,Ани-Джи,Додик,Петинка,Ливия, сърдечно ви блаходаря!
  • Много проблеми зсягаш в тази песен!
    Браво!
    Поздрав!
  • Много чувства се преплитат в теб,за песента---поздравления!
  • Финала ми хареса най-много от това истинно стихотворение.
    Добре отразена реалност.
    Поздрав Диана.
  • И недей да търсиш мрака, само светлото търси
    и повярвай във доброто - то, човече, предстои!
    ...
    Дано!
    Хареса ми!
Предложения
: ??:??