ГУРБЕТЧИЙСКА
За пустата чужбина
народът отлетя,
че майката родина
днес мащеха е тя.
Защо бе, майко мила,
прокуди ни оттук?
С какво сме съгрешили -
бащи, деца и внук -
да скитаме далече
немили и недраги,
да плещим чужда реч и
да ставаме бродяги?
Защо е, майко, туй?
Защо не сме си тука?
Но няма кой да чуй,
на никой не му пука.
Навред се носи вой
на вълци единаци.
Мръсникът е герой,
а другите – простаци.
Тайфа хайдути бъркат
в съдраната ти пазва
и после мър, мър – мъркат,
но ти не ги наказваш.
А трябва да се знае –
на тези нрави диви
ний гроб ще изкопаем,
ако останем живи.
Щом няма кво да правиш
в таз мащеха – родина,
продавай двете крави
и бягай във чужбина!
© Пенко Пенев Все права защищены