29.06.2012 г., 9:59 ч.

Гурбетчийска 

  Поезия » Гражданска
573 1 1

ГУРБЕТЧИЙСКА

 

За пустата чужбина

народът отлетя,

че майката родина

днес мащеха е тя.

 

Защо бе, майко мила,

прокуди ни оттук?

С какво сме съгрешили -

бащи, деца и внук -

 

да скитаме далече

немили и недраги,

да плещим чужда реч и

да ставаме бродяги?

 

Защо е, майко, туй?

Защо не сме си тука?

Но няма кой да чуй,

на никой не му пука.

 

Навред се носи вой

на вълци единаци.

Мръсникът е герой,

а другите – простаци.

 

Тайфа хайдути бъркат

в съдраната ти пазва

и после мър, мър – мъркат,

но ти не ги наказваш.

 

А трябва да се знае –

на тези нрави диви

ний гроб ще изкопаем,

ако останем живи.

 

Щом няма кво да правиш

в таз мащеха – родина,

продавай двете крави

и бягай във чужбина!

© Пенко Пенев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??