28 февр. 2012 г., 16:34  

Хай-ху 4 

  Поэзия » Философская
653 0 4

                       1

В театър – сцена.

Суетата, себе си играе

и ръкопляска си, от ложите.


Животът простосмъртен, пък нехае,

похърквайки на евтините редове – 

поклон дълбок, от суетата...

 

                       2

Връх Еверест.

Над него нищото.

Под него –

Питагор, Сократ, Хераклит,

Архимед, Хипарх и Менип

в същото,

както и други.


Вселената

вторачена в своето нищо

незабелязва Еверест,

крачейки...

 

                         3

Трънлив пиедестал.

Честолюбието събира аплаузи

за чужди дела

в наслада.

Насладата се опиянява

от собствените си чувства,

но страда.

Разумът, спокоен, се радва

на своите си творения

с настроение –

бодлите в задника,

са за другите...

 

                           4

В края на времето

наднича бъдещето,

чудейки се на меркантилността,

преследваща слава –

отегчителна и смъртна,

ще е такава,

каквато е

и в настоящето...

 

 

                             5

Непристъпно кале –

умът освободен от страсти, е.

Невежеството си играе в неведение,

извън стените.

Нещастието знае, но се инати

да се приюти.

Съзнанието –

следва разписание,

напук на всякакво желание,

и портите крепи...

 

© Бостан Бостанджиев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря за искреността! Ама ще се съдим до дупка, ако го превърнете в стил! Моя стил е безстилен и много си държа на него!
  • Поздрави и на вас! Идва от "хайде да хулим" Пък и какво значение има името? Хайкуто също е било безименно, предполагам, преди някой да го конкретизира като стил. Пък и все още нямам на идея, това, което съм написал, дали може да се нарече стил и дали бих желал да стане такъв, защото стилът е смъртта на оригиналните творби и раждане на "масово производство" от подражатели
  • Поздрав и от мен!
  • тва - хай- ху
    идва от хайку?

    ако е така
    нямаш достатъчно съвпадения
    дори и да пародираш
Предложения
: ??:??