Христо Ботев
Христо Ботев, един поет, един герой!
Истински българин, не жалел живота свой!
Срещу турското робство повел борба,
заедно с Левски, приятел и другар по Съдба,
Една борба жестока за българската свобода!
Да освободи от игото своя народ,
който пъшкал под тежкия турски хомот!
С верни другари, дружина юнашка,
тръгнали те от земята влашка.
На бой с тиранията, на бой за свобода,
слезли от кораба и целунали родната земя!
Поели пътя, в борба за нашата страна.
В бой неравен сражавали се те,
за майка България, за дело велико!
Загинали в бой, смели, с вяра една,
че друг ще продължи делото им, тяхната борба!
Че ще дойде светъл ден, ден на Свобода!
На подвига им да преклоним глава!
Един поет загина за България, но живее!
И ще живее всякога в нашите сърца!
© Валентин Миленов Все права защищены