Часовникът отмерва часовете,
но времето е нищо на Олимп,
белязани със вечност, боговете
залостиха човека с клин.
Играе си на слава и позор
божествената женска тройка
и с ябълката на раздора
превръщат Парис в бройка,
в поредна жертва на измама
за власт над хубава жена,
но жрица пророкуваше във храма
за най-жестоката война,
лишила Троя от Елена,
обвила Илион във дим,
Еней през цялата Вселена
измина дълъг път до Рим,
основи здрави да постави,
величието на имперски трон,
на бъдещата римска слава,
родена от Троянски кон.
© Димитър Станчев Все права защищены