Много ми се иска да съм шут!
Макар без шапка със камбанки!
Днес истината може да я каже само луд
и да си тръгне без санкции и наказателни бланки!
Кой слуша думите на луд? Кой му обръща внимание?!
По-добре да съм шут! Ама... и мен ще държат на разстояние!
Имам да казвам много неща, но не смея да говоря!
Уж са свободни словото и мислта,
но стиска ли ми с властите да споря?!
За туй, иска ми се да съм шут.
В нозете на властта да се търкалям!
Но каквото ми дойде на ум
и когото искам да пурзалям!
Да се разсмива народът, а след това
истинската мисъл да блясва в уморената му глава.
Да си казва: май не е толкова луд
този не много смешен, даже тъжен шут!
Право казва! Но, само шутът за това не се наказва!
© Маргарита Ангелова Все права защищены