Историята - своенравна жрица,
хроникьор на варвари е и патриции.
В аналите си равнодушно вписва,
междуособиците ни без победител,
рушащи бащината ни обител,
от които кански ни е писнало.
В летописите й ще четеш за Крез,
за Тутанкамон и Рамзес.
За Моисей и каменните му скрижали,
за Леонардо с четка и триножник,
за болшевик - заклет безбожник,
с пръст в световните баталии.
Понякога сме доста лековерни
за аршина с който се измерват,
и тълкуват некоректно факти.
Най - често от бездарен "ерудит",
съчинител с катаракта и отит,
снабдил се с титла с кеш и лакти.
Ако искаш да изпиташ радост -
първа спирка ти са Лувър, Прадо.
Не е ли ерес ако не си видял Уфици -
тогава част си от кохорти еретици.
© Илия Станков Все права защищены