1 февр. 2023 г., 18:30

Йероглиф на Надеждата 

  Поэзия
499 1 3

ЙЕРОГЛИФ НА НАДЕЖДАТА

 

Като балонче, кацнало на тръни,
вместо да литна с птиците на юг,
на мене все по-често ми се съни,
че някой ден и аз ще кажа: – Пук!

 

Ще изгърмя – и после ще се срина –
безжизнено парцалче от найлон.
Ще ми виси кончѐто от коприна –
печална струна, неиздала стон.

 

Дъхът ми ще се връща – ненадеен,
дори и под отвъдните слънца.
И вятър моя стих ще ветролее
в читанките на вашите деца.

 

Ще бъда мак. И шапчица на жълъд.
Или в небето – птичи йероглиф.
Животът ми не беше много дълъг,
но затова пък беше тъй красив!  

 

Ще мина кукувичата си прежда,
преди, смирен, да събера пети.
Купете си един балон надежда? –
и нека тя в душата ви лети!

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "И вятър моя стих ще ветролее"
    Интересно и оригинално съчетание от носталгия и оптимизъм.Поздравления!
  • Ще бъда мак. И шапчица на жълъд.
    Или в небето – птичи йероглиф.
    Животът ми не беше много дълъг,
    но затова пък беше тъй красив!

    Прекрасно, просто прекрасно!!!
  • Красива поезия, която смирява душите ни!
Предложения
: ??:??