Когато бавно ти отнемат свободата
Когато закони те в ъгъл притискат,
когато заплатата банка ти вземе,
когато робот да си свише поискат,
тогава готви се – за битка е време!
Когато ти някой отнема правата,
когато те лъжат за верния път,
когато те карат да свеждаш главата,
тогава за бой е настъпил мигът.
Когато те тровят с лекарства токсични,
когато ти мозъка с думи промиват,
когато ти влязат в пространствата лични,
тогава се флагове бойни ушиват.
Когато ограбват душата ти чиста,
когато заплашват и таз’ на децата,
когато убиват у теб оптимиста,
тогава дошъл е редът на войната.
Когато за изход не виждаш табела,
когато зазидат на входа вратата,
когато секат ти надгробната стела,
тогава стани и заритай стената!
Тогава вдигни се и с воля щурмувай,
дори да си счупиш в нея краката!
Със зъби и нокти, до край, атакувай
дорде си не върнеш ти свободата!
© Марин Цанков Все права защищены