23 дек. 2008 г., 16:15

Коледна песен 

  Поэзия
508 0 5

           Коледна песен

 

Вчера дядо Тошо взе сатъра.

Ех, че рипна Гошето из двора -

самолет ли реактивен запатърка!? -

екна цяло село из простора.

Литнаха в небето всички врани

и свирепо се разлая Шаро,

Пена занаднича зад оградата,

разрева се внучето на Мара.

А пък дядо Тошо се препъна,

залетял из двора след прасето,

но отхвръкна от ръката му сатъра

и изперка Гошо у тумбето.

Цвикна Гошко - чу го махалата

и се спуснаха съседите с ножове,

минаха на юруш през вратата

и горкото Гошенце строполиха.

Ритна дваж и триж, па позаглъхна...

И тогава Митето кат`  ревна -

бабиният Марин внук се пъхнал -

леле, та го чуха чак у Тревна.

Ангелина - булка най-чевръста -

Гошето със Мичето оправят.

Отлетяха мръвка подир мръвка,

пиенето... - да се не задавят.

Още село надойде на помощ -

лееха се вино и пържоли;

умно се надигна кмета Кольо,

че им дръпна цяла реч за Коледа.

И хора, и песни се завихриха -

е, не чувате ли - още са нестихнали...

                                            23.12.2008 г. - 08.34 ч.

                                            гр. София

© Надежда Маринова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??