17 янв. 2013 г., 10:01

Литургия 

  Поэзия
614 0 0

 

ЛИТУРГИЯ

 

Броди светла мъгла под високия свод

с изрисувани древни светии,

в тишината на храма две шепи народ

мълком слуша света литургия.

 

Кандилата припукват в мъждив ореол,

светят виното с хляба в олтара,

върху свещника стар до самия престол

десетина свещици догарят.

 

Шепне тихи молитви Йоан Златоуст,

византиецът с устните бледи,

сред църковния мрак мълком страда Исус

и Йехова от купола гледа.

 

И е душно в мъглата под кръглия свод,

сред икони и мъртви светии –

не с кадило се служи на този народ,

не това е света литургия!

 

Има полкове нови велможи край нас,

легиони метеки* богати –

имат всичко – пари, положение, власт,

имат злато.

                     Да плащат със злато!

 

Щом са служили още в Египет и Рим

литургия богати патриции,

значи можем, наместо тамян да кадим,

да възвърнем онази традиция

 

и макар триерархия* в днешния ден

да е странна и трудно възможна,

Златоуст би написал и днес вдъхновен

литургия за всички заможни;

 

без свещи и тамян под църковния свод,

без рисувани бледи светии –

за добрия отчаян и гладен народ

най-добрата света литургия*.

 

_______________

 

*Метеки – чужденци и освободени роби, сред които богати занаятчии, робовладелци, търговци;

*Триерархия – снаряжаване на триера, считало се е за извънредна литургия;

*Литургия – от гр. leos – народ и ergon – дело, служене, служене на народа – държавна повинност, изпълнявана от състоятелните граждани и метеки – издръжка на състезания, симпозиуми и др. Била разпространена в древногръцките полиси, елинистически Египет, Рим и Византия.

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??