23 июл. 2017 г., 09:40

Математическа поезия 

  Поэзия » Для детей
2569 8 28

Броилка

 

Десет гъбки в гората поникнаха

снощи след топлия дъжд.

Девет ежлета помощници викнаха

да ги сберат наведнъж.

Осем мишлета веднага дотичаха,

за да помогнат в беда.

Седем кошнички в лапички носеха

да ги напълнят с храна.

Шест зайчета бързо предложиха

гозба да сготвят сами.

Пет тигана на огъня сложиха,

ех че са мили, добри!

Четири птички на гости поканиха,

за да похапнат със тях.

Три часа сладко се храниха,

хорце поиграха със смях.

Две купички пълни останаха

от гъбния деликатес.

Едно мече, сърдито и рошаво,

сладко ги хапна нощес.

 

 

Задачка

 

Седем рунтави Мецани,

катерички две разбрани,

една палава сърничка

слуша малка пойна птичка.

И ежлета точно три

Зайко днес ги преброи.

Бързо ти ги пресметни,

всичко колко са, кажи!

Хайде смятай и не май се,

тез животни са _______ /петнайсет/

 

 

© Мария Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

"Математическа поезия" »

1 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??