7 янв. 2023 г., 20:57

Мъжка баня 

  Поэзия
715 2 2

МЪЖКА БАНЯ

 

Не знам дали си свиркате под душа

Бетовен, Брамс, Вивалди и Бизе.

Омаяни, съседите ме слушат

и вече са ме взели за мезе.

 

А вчера, както бях подкарал Шуман

и темето си лъсках с шампоан,

направо щях да изтърва сапуна –

синът ми хлътна в банята без свян.

 

И в мен, по-беззащитен и от агне,

почти като агнеца Божи чист,

нахлу кръвта – потоп по Рихард Вагнер.

Дочух и щрайхцигулките на Лист.

 

А той, синът ми, тънко ме огледа.

По мен пълзеше погледът му син.

Какво видя? Камбани на говеда

на паша под фабричния комин.

 

Отде да знае той в каква омая,

не като днес – изкукал дърт петел,

аз майка му пет пъти качвах в Рая –

свалих я с болерото на Равел.

 

Излез, момче! Недей баща си срами! –

покрих се в миг с пластмасовия тас.

А топлата вода като цунами

връхлиташе отгоре ми със бяс.

 

Готов бях вдън земята да се просна,

че не детето – аз бях сторил грях…

За първи път синът ми зърна Господ

да свири гол токатите на Бах.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Не само поетична тиня, Валюшке. Добавѝ към нея и тонове слюнна течност!
  • Помня го това стихо, Валери, такава образност няма как да се забрави. Невероятно е
    Който може - да чете, комуто не се свиди добрата дума - да рече.
    Талантът ти е от Господа даден и няма как да се изгуби - блести като елмаз в необятната поетична тиня, която се плиска ежедневно из пространството. п.п. - дори извънземното
Предложения
: ??:??