Чета списание “При нас е истината”.
И от корицата красавица една
подканващо намига ми усмихната –
Четете в броя днес: Съветът на деня ...
Разбира се – на страница десета.
Там винаги прилежно поучават
с извлечени отвсякъде съвети
как бързо във живота да успяваш.
И топ съветът е: Да се научим.
По-точно: Как сами да си живеем.
Сами. И независими от другите
да се опитваме да оцелеем...
Вълкът без глутница е смел и сит.
(Човеците без друго се увълчиха)
Ще оцеляват вечно с чужди истини
дори и върху другите да тъпчат...
А някога дали десета страница
ще ни научи други да разбираме?
Пред чужда скръб очи да не затваряме
и съвестта в черупка да не крием?
И вместо да издигаме прегради,
да кажем няколко добри слова.
Ръка да подадем на непознатия.
На непознатия – да подадем ръка...
© Дочка Василева Все права защищены
вратовете здрави
за чужди болки
сърцата ни корави!