18 февр. 2024 г., 10:07

На попрището жизнено към края 

  Поэзия
159 2 1

НА ПОПРИЩЕТО ЖИЗНЕНО КЪМ КРАЯ

 

Мечтая си да дишам в кротък свят без брони, каски, маски и доспехи,

душата ми през Дантевия Ад! – да се измъкне – скитница без дрехи,

да литне пак из птичи синеви – прекрасна! – бяла Ангелица в Рая –

да спре това ужасно "C'est La Vie" на попрището жизнено към края,

Граф Монте Кристо в своя замък Иф, да натроша веригите си вече! –

 

и сутрин да се будя – тъй щастлив! – че да не ми се ляга късно вечер,

пак да се хвърля в светлите лета! – които Бог ми прати – да живея,

молитвите си кротки да чета, доде ми трепка пламъкът в елея! –

пред Господа – между сълза и смях, да си търкалям в пепелта кравая.

Да кажа с чиста съвест: – Аз живях! – на попрището жизнено към края.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??