18 сент. 2016 г., 15:34

Наивна носталгична еклектика за празника на София 

  Поэзия » Философская
416 0 0

 

Наивна носталгична еклектика за празника на София

 

Как искам всичко пак да продължи

с Надежда, Вяра и Любов

и майка им Софѝя да вести

Премъдрост Божия и зов.

 

За нови „светли бъднини“

с „Книжовността“ – таз сила стара,

животът да се обнови.

И химнът, който ни накара

 

да вървим със гордо вдигнати глави,

да ни избави от кошмара

на съвременните ни беди,

в които всеки през просото кара

 

и сам спасява се – уви.

Днес София е променена,

събрала хиляди съдби,

България е устремена

 

в столицата да се настани.

Защото има работа за всеки,

оставил своите земи

и тръгнал по житейските пътеки

 

да оцелее в тези дни.

С Надежда, Вяра и Любов

София  - ти посрещни

родата българска и Благослов

 

над всеки страдащ изречи.

Празнувай София и над живота нов

Премъдростта ти нека бди.

 

Как искам всичко пак да продължи …

 

Ето какво може да се прочете на сайта на българската патриаршия

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=171384

Св. София Премъдрост Божия - Господ Иисус Христос

„Според православното учение Божията Премъдрост е Второто Лице на Света Троица - Бог Син, Който се е въплътил от св. Дева Мария и станал човек - т.е. въплътената Божия Премъдрост е Иисус Христос.

И наистина, град София има своите покровителки в лицето на светите мъченици св. Вяра, Надежда и Любов и майка им св. София, но както държавната власт на Област София административно е над общинската на града, така и покровителството на Самия Господ Иисус е над покровителството на светите мъченици.“

 

© Бойко Беров Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??