3 мая 2023 г., 17:51

Небесна дуплика 

  Поэзия
143 1 1

НЕБЕСНА ДУПЛИКА

 

Сигурен съм само във едно,

че не са си лика и прилика.

Различавам плява от сено.

Само не добряка от мръсника.

 

Той, добрякът, се събужда чист.

Всекиму разчупва блага пита.

А мръсникът е такъв артист! –

и света вода е – ненапита.

 

Прави непоискано добро.

Ала гнусни мисли го тревожат –

уж, те гали с ангелско перо,

но след миг ще ти забие ножа!

 

Уж, ми носи благата си вест.

Уж, за нея му броя жълтици.

А добрякът ляга си – злочест,

че светът е пълен със мръсници.

 

Хляб делим на моята бохча.

Паля им в кандилцето елея.

Боже мили, как да различа

със кого от двамата живея?

 

2 май 2023 г.

гр. Варна, 19, 20 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??