Gaudeamus igitur
iuvenes dum sumus*
... Години много, ето, от тогава
един Живот кажи-речи изтече,
а Времето безмилостно пресява
от спомените изживяни вече:
единствено върховните моменти
и връщат се на бързи обороти
безгрижните и влюбени студенти -
безсмъртни от предишните животи...
... И млади са любимите момичета,
дори Мечтите още са не сбъднати,
пак в сините поляни със метличини
нагазваме, от чара им погълнати...
Звездите са неистово прекрасни,
безсъние във нощите ни буди -
отново сме хазартно луди, страстни
и безразсъдни като нощни пеперуди...
И всеки път е само със начало -
годините са само високосни,
а любим ли се - Времето е спряло
и Вечността гальовно ни докосва...
И утрините пак са пълни с птици,
зората е със цвят на кръв и вино...
... В най-нежните на тоя свят зеници
Страстта ни гледа плахо и невинно...
Вълшебствата от приказките даже
реално да се случат е възможно,
а жабата и принц да се окаже
не е така необяснимо сложно;
купоните в студентските квартири
са също като пир на Боговете,
но вместо към световните кумири,
е култът към „хазайката с кафето”...
И всеки, който сребърна пантофка
намерил е и любовта си търси,
не се нуждае пак от обосновка
на Лудостта си, за да го разтърси...
А тъй като и няма доказателство,
че Някой пък молитвите ни чува,
решаваме: при всяко обстоятелство,
че всеки миг, живян на екс, си струва,
но също - и когато Любовта ни
усетим вече, че мъжди, затихва -
си тръгваме отново без покани,
преди каляската да стане тиква!...
Ентропията** в чувствата остава
с енергии запазени, укрити,
но Любовта когато се отдава -
раздава до безкрайност и Душите...
А лутащи се в летните фиести,
че Есента дошла е, не разбрахме,
обаче тя в Живота се намести
и някак без да знаем: остаряхме...
Но бяха още ударите леки,
които ни нанасяше Съдбата,
та даже и не мислехме, че всеки
все някой ден ще мине по дъската***...
... А ето днес, след толкова години,
Приятел срещнах, скъп и незабравен,
и тебе, боже, наругах, прости ми,
защото той бе в паметник изваян!...
25.01.2011. д-р Коста Качев
Поясненията са само ако случайно някой не знае.
Останалите, моля да ме извинят!
*лат.:да се веселим докато сме млади - (студентския химн)
**ентропия - оная част от вътрешната енергия на едно
тяло или система, която не може да се извлече от тях
и евентуално да се използва.
***да минеш по дъската - при пиратите - изпъл-
нение на смъртна присъда, като заставяли осъдения да
мине по дъска над океана и да падне в него.
© Коста Качев Все права защищены