24 янв. 2008 г., 09:57

Още мъдрост от източни притчи 

  Поэзия » Философская
4040 0 35

 

 

 

                                  При Учителя Докуон дошъл монах,

                           бил умен и със самочувствие богат.

                           Пред Учителя мъдър решил да покаже

                           знания, опит и своята мъдрост даже:

                           - Не съществуват Буда, нито битието,

                           няма ни радост, ни болка в сърцето.

                           Нищо не можеш да дадеш и получиш

                           и няма смисъл на мъдрост да се учиш.

                           Истинската и ясна природа на нещата

                           без заблуждения се явява пустотата.

                           Слушал Учителят спокойно и тихо,

                           пушил си лулата и се усмихвал хитро.

                           Щом свършил монахът своята тирада,

                           учителят го ударил силно по главата.

                           Обиден, монахът изпаднал във ярост,

                           неразбиращ защо Учителят го ударил.

                           Отговорил Учителят както подобава

                           на гнева на монаха с кроткост и благост:

                           - Щом нищо не съществува и светът е измама,

                           от къде се взе този гняв във душата ти тогава?!

© Магдалена Костадинова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??