14 дек. 2022 г., 22:06

Пепел в очите 

  Поэзия » Философская, Гражданская, Свободный стих, Восточные формы
664 0 0

***

падаща звезда –

и вятърът отнесе

писъкът на сова

 

***

Пепел в очите.

Фучат климатиците

и капят в олуците.

Тихи са птиците

и те

пият влагата на сухите

листа, миризмите

на пръст, изхабените

рози, празните

цветя и техните

несбъднати размножения – те

пак пият звъна

на

безнадеждна

вълна –

онази вълна,

пълна

с очакване, с празна

черупка

в дланта

дупка

в главата

чупка

в лъкатушната

пътека

на разхвърляните камъчета,

които гоним,

събираме,

броим

и мислим,

че ни водят към

сбъднати желания…

 

 

***

Пепел в очите

след дни отчаяние.

Пак чакаме

някой друг да реши

накъде ще

върви обрулената нация.

Как се надяваме,

как страдаме,

как искаме

да влезем в кожите

на онези, които избрахме,

на които вярвахме,

на които искаме да вярваме…

 

И не можем.

 

 

***

след последния трамвай –

куче души

захвърлена тротинетка

 

© Габриела Цанева Все права защищены

Произведението е включено в:
  558 
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??