21 июл. 2011 г., 22:18

Песен за машините и хората 

  Поэзия » Другая
953 0 7

( В отговор на стихотворението "Инцидент"

от 21.07.2011г. на Николай Начев - niton ) 

 

..."Романтиката е сега в моторите,

които пеят по небето синьо"...

                                       

                                        Н. Вапцаров

 

 

Шумът се оттегля от цеха

в покоя на сив полумрак.

Червената лампичка светва

на датчика в ъгъла пак.

 

Струговани чисто детайли,

строени на дървен стелаж,

се радват на малката тайна,

че утре ще влязат в монтаж.

 

Но ето, че спор в тишината

разбуни смрачения цех.

Тук всяка машина зъбата

изтъкваше своя превес.

 

Стругът със речта си чепата

започна в надменния стил:

- Аз имам заслуга призната

за този детайлен шпалир.

 

Тирадата без да дочака,

обади се щосът заспал,

че всяка предавка зъбчата

работи със шпонков канал.

 

Намеси се старата фреза,

поела завидния дял:

- Тук равна повърхностна мрежа

се вижда на всеки детайл.

 

- Почакайте! С фрезер и ножа

оставяте груби следи.

Където е нужно ще сложа

шлифовани повърхнини.

 

 

- Не си ти най-точна машина! -

обади се прашен полир -

Аз цепя с масло в абразива

микрона на две най-подир.

 

И гладък като огледало

излиза буталният чифт

вграден в хидравличното тяло

на всеки булдозер и лифт.

 

Дочул непривичната врява,

пазачът нахлу посред нощ

машинния цех да вдворява

в митичната роля на вожд.

 

- Как смеете! Спрете се, моля.

Без спор и машинен дуел!

Та тук по човешката воля

сте само със помощна цел.

 

Човекът, без който сте просто

купчина ненужен метал,

придвижва прогреса чрез лоста,

машините умни създал.

 

Конструкторът вече завърта

на черен екран LCD-и

чертеж триизмерен на пръта

в цилиндър с опорни уши.

 

Фрезистът, стругаря, шлайфиста -

пред вас са в машинния свят.

Чертежи и карти разлистват

и ръчките ловко въртят.

 

За фирмата шефът е Бога -

поръчките зорко следи

и с култа към нормата строга

той пак ни спасява в беди.

 

Камбаната бие, когато

ритмичният ход се руши.

Тук опитът мери се в злато

и летвата все се виши.

 

Планувал е цеха във ГАПС-а *

до месеци да прекрои

и с качество, труд и нагласа

да станем партньори добри

 

с Европа в световната криза -

достатъчно хленч и сълзи!

От утре поточката влиза

и с точен разчет ще пълзи!...

 

Шумът се оттегля от цеха

в покоя на сив полумрак.

Червената лампичка светва

на датчика в ъгъла пак.

 

_________________________________________

*ГАПС - Гъвкава автоматизирана производствена система 

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??