Има много по-умни, но страхливи. С такива се постъпва другояче. Такива трябва да бъдат около нас, да се съветваме с тях, пък ние да извършваме. Васил Левски
Народът те канонизира за светец.
Нарече те без колебание "апостол".
Но не икона, нито паметник с венец
ти искаше, а само – да не тлеем в робство!
Дали съм от по-умните, това не знам.
Със сигурност съм от страхливите, не крия.
Пристъпвам тихо в думите ти, като в храм.
Кога в дела ще ги превърнем всички ние?...
Републиката чиста, свята, е мираж.
Лъвът Балкански мършавее в зоопарка.
Не е на Божието слово верен страж!
Европа – неговата нова господарка,
оглозган кокал му подхвърля и блажен
заспива той… сънува миналата слава…
Ех, Дяконе, дали ще доживеем ден
светът да ни нарича "на Духа държава"?
Такава някога гради я Симеон.
Такава ти я виждаше в мечтите свои –
на крепостта Христова светъл бастион,
земя на праведници и безстрашни воини!
Но тънем днес в безнравственост и тъмнина…
Ще се въздигнем ли най-сетне с мощен тласък?!
Игнатие, молѝ Всевишния за нас!
До твоя ръст сами не можем да пораснем…
Албена Димитрова
03.07.2023.
София.
© Албена Димитрова Все права защищены
Здрава и творяща бъди!