Поглед назад
Погледнеш ли отвъд простора
и хвърлиш ли поглед назад,
ти виждаш познатите хора
на някакъв маски-парад...
Там виждаш, в далечна забрава,
пиянските тъпи лица,
и споменът в тебе остава,
докато му чуваш гласа.
Разливат червеното вино.
Ехидно хихикат навред.
Животът им така е минал,
без перспектива отпред...
Те гледат на всичко безстрастно
с невиждащи нищо очи...
В пиянството всичко угасва...
Изгубват се важни мечти!
Те ходят безпътни, бездомни,
все търсещи вино, жени...
В живота безцелен не помнят
да гонят и цел, и мечти!
И в дните без цел, пропилени,
разравят огнище без жар!
Не виждам да бързат припряни...
Вървят си по пътя си стар!
25.08.1951 г. с. Драгойново
© Христо Славов Все права защищены