11 сент. 2015 г., 20:06

Политически гатанки 

  Поэзия » Гражданская
595 1 5

***

 

Сабльор известен, бард прочут,

Завърнал се от Холивуд –

„На ползу роду” да се труди,

май всички ни взема за луди.

Сако наметнал, от екрана,

отправи своята покана –

и във любов ни се обрече,

и фраза култова изрече:

„Не гледай, българино, умно!

За БББ гласувай дружно!

Червено-синята мъгла,

единствен Аз ще победя!”

 

 

***

 

Сарай, метани, олигарси

конаци, обръчи, слуги –

Той разпределя всяка парса

и води кукли на конци.

Наричат го със птиче име

и с хитрост е прославен Той,

бозае от народно виме –

познайте кой е тоз герой?

 

 

***

 

Дори в световната история

не е известен факт такъв,

но на балканска територия,

роди се прецедентът пръв –

свидетели на трансформация

от цар във роден премиер,

след агресивна прокламация,

той щедро бе възнаграден

с дворци, гори, планински връх,

а ний останахме без дъх

и чакаме зелен хайвер

от Иберийския Авер!

 

 

***

 

Без ден във трудовата книжка,

той стана даже  премиер,

промъквайки се като мишка

с неподражаем маниер.

Дори на рокер се преструва,

Елена беше му пиар,

за да остане във играта –

превърна се в слуга на цар.

 

 

 

***

 

Той всичко знае, всичко може,

на паркинЗи дори е спал,

велик титан на гафа тоже,

но глупостта си не разбрал.

На всяка манджа – мерудия,

на всяко гърне похлупак,

не президентин, а стихия -

познайте кой е тоз юнак?

 

 

***

 

Измъчен, изтерзан и строг, в час пик на синия екран

яви се Премиерът- Бог пред журналиста Хекимян!

Потекоха реки от мас с картофено пюре,

разбрахме всички в тоя час, че всъщност сме добре!

На първо място сме в Европа по жилища и влог –

явно дъската май ни хлопа, че търсим диалог,

с профани нагли и безсрамни - слуги на бог Мамон,

що лъжат ни с книжа програмни в борба за своя трон.

А за народеца нехаят – той мат’риал е лош

и трябва да го закопаят щом няма пукнат грош!!!

Но стига братя сме търпели, да ни броят за скот -

в ръцете дряновици взели - Рая или Народ???

 

Любомир Попов

© Любомир Попов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Живко, благодаря, че постави в любими!
  • Благодаря ти Лейди! Сигурно затова съдбата често ме охлажда със студен душ...
    И на теб Таня също! Желая хубави почивни дни!
  • Политически гатанки!
    Хубаво си описал всеки един от тях.
    Жалко е, че толкова малко хора са ги прочели!
  • Предпоследния не можах да разпозная!???
Предложения
: ??:??