1 мар. 2023 г., 10:00

Поразник 

  Поэзия » Юмористическая
369 0 1

Пиша днеска нова строфа

не за изкуфяла скрофа.

Аз чапкънин съм си пръв,

но,за скочубри нямам стръв.

 

Че Гецан съм и дилбер-

туй си е гюзел хабер.

Аратлисват ми купоните

със авери и коконите.

 

В момински джамове заничам.

Моми извардвам и обичам.

Мукаят съм да намеря,

все някоя ще измагеря.

 

По стъгди правя мурафети

без излишни аманети.

Всуе търсят ми кусури

шейрети, а и селяндури.

 

Но, чувствата не караштисвам,

на вратниците не увисвам.

Вкратце, ще ви кажа хора-

боаз минавам без умора.

 

Една мечта си аз лелея.

Аслъ, пък аз затуй живея-

когато стана аз виран,

да не стана зет заврян.

 

Белким, няма туй да стане?

Севдата ще ме подхване.

Дано не стана джанабет

или фукара проклет!

 

Туй на мен не арадисва,

но, и тамаха си ме вкисва.

Все пак, друго е с артък

и да имаш ваданлък!

 

Поразник-стар проклетник

скрофа-стара, изкуфяла баба

чапкънин-женкар

скочубра-грозна жена

дилбер-хубав, красив

гюзел хабер- хубава новина

авер-приятел

кокона-нагиздена, натруфена жена

джам-прозорец

извардвам-издебвам

мукаят-намирам време, погрижвам се

да измагеря-да наглася,да натъкмя

стъгда-мегдан

мурафет-умение, майсторство, сръчност

аманет-дар за уречено лице

всуе-напразно

шейрет-хитрец

караштисвам-смесвам

вратник-порта

вкратце-накратко

боаз-планински проход

лелея-пазя нежно, грижливо

севда-съдба

аслъ-наистина, всъщност

виран-разнебитен, износен

белким-нима

джанабет-проклет,зъл

фукара-бедняк, сиромах

арадисва ми-пригажда ми

тамах-алчност,лакомия, скъперничество

артък-излишък

ваданлък-домашни потреби

© Георги Янков Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

Нека старинните думи дишат и в стих помежду ни »

9 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • От купон та на купон, под моминския балкон,
    тейко и като те хване, зет заврян ще да пристанеш
    Успех!
Предложения
: ??:??