Правене
Правене значи изправяне.
"Правият" е името на Слънчевия бог.
Създател и творец.
Такъв да бъде трябва и човек.
Да прави - да изправя.
Преди всичко себе си да прави той.
Да сътворява, да изправя.
Ентропията - саклет и скука - той да гони.
От тялото свое най-напред.
Да твори, да създава и да вика топлина.
Топлина - вътрешна във тялото.
С природата, чрез Нея.
Чрез водата, чрез земята, камъни, дървета.
Щом станеш сутрин отвори прозорците.
Съблечи се, преоблечи се и ходѝ.
Ходи по стаите и леко пей.
"Слава на Велес", на теб деятелят прекрасен - слава.
Пипай мимоходом силните предмети.
Тояги, камъчета разни от разходката и др.
И въобще предметите, те са живи същества.
Стават живи от твоята ръка.
Гледай, ходѝ, докосвай и галѝ.
Всичко!
Това е твоя малък свят.
Ела на този свят, събуждай се - трезвей.
Ако се в нещо бутнеш, удариш леко, ил закачиш нещо в тъмнината - това са твоите души.
Заминали в Нав (на оня свят).
Веднага прослави ги.
Ходиш, пипаш, и прославяш.
Ти сега не-правиш, за душата си живееш.
Медитираш, ти твориш, оправяш вътрешния свят - света красив на своя ум.
Душата храниш и духа кат нож наточваш.
Седни после за медитация.
Гледай, спомняй си - мислѝ.
Благославяй и помагай ако знаеш как.
Лъчът на вниманието твое обхожда твоя свят. Ура.
Излез на двора после, в твоята градина.
Облечен леко, почти гол, и бос потичай ти напред-назад.
Земята-майка е магнит огромен.
Ще ти отнеме лошото.
Бодрост, нова мисъл тя ще ти даде.
Гледай, гледай, виж - от какво нуждае се
Дворът твой прекрасен.
Всичко е "твое" - "всичко" там - чака твоята ръка.
Облей се после с вода студена за миг.
Не бой се ти от нея.
Ръката кат начало намокри своя.
Пипни крака, корем, лице и шия с мократа ръка.
Това сега е вече действие прекрасно.
"Обливане" - начало.
Направи си после скромното раздвижване, упражнения, знаеш ти които - гимнастика.
Вършиш ти така подготовка за деня.
Прекрасна подготовка.
Не закусвай, не яж, предлагам, ако вечерта добре си ял.
Плод-два и тръгвай ти по своите дела.
Кафе дали ще пиеш после - изборът е твой.
Но едно само за деня, и захар без.
Работѝ на работата, трудѝ се.
Но - за времето не забравяй.
Умерен по възможност ти бъди.
Защото дела други още, важни - чакат те.
Делата дневни много са по принцип.
Попаднеш ли обаче в дупка безисходна на чувства някакви - знай, нещо нужно не направил си.
Не дал си нещо ил не взел си.
Погледни в ума си, волята извикай.
Извърши-направи предполагаемото нужно.
Мисълта, въображението - те са също действие.
На делата са начало.
Умът ковачница е на действителност.
На едно място ти не стой.
Пространството съдържа радост.
Условна схема, семе, дадох тук за на деня твой началото.
И принципни идеи.
Всичко другото - твое е решение.
Лавирай, маневрирай и движи се.
По пътища отворени, желани.
Времето и слънцето използвай.
За боговете не забравяй -
Слава на Велес.
На Лесничея - слава.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Все права защищены