С изтритата памет, по заповед чужда,
посрещнахме днес Рождеството,
един монумент бе нарязан без нужда,
дано да сплоти обществото...
И радват се тези,. що го поругаха,
глави и крака разчлениха на части,
а после хоро самодивско играха...
и пиха, и ядоха торти и пасти...
* * *
И тази картина ще помниш Родино,,
додето тук твоето име го има,
ти знаеш, без минало бъдеще няма...
Прости им, за тях си картина незрима.
28 декември 2023
15:30 часът
ИНФАРМАЦИЯ: Паметникът на Съветската армия
е направен от авторски колектив в състав: арх. Д. Митов,
скулптори: М. Георгиева, Л. Далчев, В. Емануилова,
П. Дойчинов, В. Зидаров, И. Лазаров, И. Фунев и
художник Борис Ангелушев.
Извършителите и поръчителите на демонтажа на
паметника и рязането на глави, крака и ръце на
бронзовите фигури, е безпрецедентен варварски акт
който няма аналог в историята и е израз
на неуважение към едно творение на изкуството, над
което са работили много хора. Той отразяваше една цяла епоха.
Народ, който се отказва от корените на своето минало,
няма право на бъдеще.
Вярвам, че Историята ще си каже своята дума и ще
отсее плявата на това Смутно преходно – Ново "Време
разделно"......
© Иванъ Митовъ Все права защищены
ИНФОРМАЦИЯ:Третата, последна, част на триптиха, която не е публикувана е "Песента на фобите"! .