1. Новото „Време разделно“
Сред огнени вихри, зад облаци сиви,
на заник се скри умореното слънце,
в полята, в засетите есенни ниви,
заспива в сън зимен златистото зрънце.
С тристранната сглобка получи изява
и Новото „Време разделно“ в страната.
Родино, ти, грабена, бедна държава,
отглеждаш елита с хранилка богата.
Хранилка сложи им с благата народни
и те богатеят – народът ти мре,
върни си децата в поля плодородни
по суша, по въздух, по бурно море.
Върни си децата отишли в чужбина,
по чуждите порти да търсят прехраната,
бъди им ти майчица, свята Родина,
а те да са част, сътворци на промяната.
Монументът
Забързани хора край него вървяха,
в сърцата си чувства дълбоко стаили,
противници вечни до скоро те бяха
и злото, все още, не са си простили.
А той, извисил силуета сред парка,
напомнящ разгрома над тъмните сили,
на дружба с Русия – символика ярка,
народа раздели на „фоби“ и „фили“.
Над него прелитаха кобни орляци,
на грачещи гарвани, гарги и врани,
привлече народа с развети байраци
в защита на родова памет призвани.
Властта многолика и сити вандали,
без съвест, без нищо да са сътворили,
навярно душата на злото продали,
рушат това, дето са други градили.
(откъс)
17 декември 2023 , 21:40 часът –
13 януари, 2024, 20 часът
Информация: Поемата е Първа част от
триптиха "Новото "Време разделно".
Втора част е: "Пред Коледа", поместена
преди няколко дни.
© Иванъ Митовъ Все права защищены