Преди употреба прочете листовката,
не че е толкова вредно да пушиш трева,
но може би добре е да знаете,
че честото палене
(без пристрастяване)
ескалира
в калории
и в някакви форми
(такива нищожни)
на „затъпяване“.
Не казвам, че е това е така –
в нета се пишат различни неща.
Включая и никотина, и кофеина,
и абсента, и Е-тата,
и други такива едни вещества
далеч не така забранени,
(напротив вклинени)
имат онази фриволност
да акумулират в кръвта.
Както впрочем и хората.
Ще кажете, за тези – последните?!
За тях няма листовки за упореба,
ни противопоказания.
Напротив. Грешите.
В няколко реда.
В профили, в статуси.
В степени.
В очи без погледи
и думи без тонове
Оголени.
Те чакат да бъдат приемани.
(те чакат да бъдат намерени)
Ала понякога дрогата в хората,
е в пъти от тази,
предлагана в ложата.
И ние я взимаме.
Перорално. Венозно.
Докато не се пристрастим.
До абстиненция. Неотложно.
И в пословичен декаданс,
развиваме толеранс.
Към тях,
към никотина,
към абсента.
И към себе си…
***
И в порочната циркулация
на евтина спекулация
с нискокачествена арабика
и нерафиниран тютюн.
Най-страшният трафикант
е твоето Време.
(впрочем знаеш го)
Не в Рококо на Льо Брюн -
в неврастения ще изтече.
Не чуеш ли секундарника
на твоето ТУК и СЕГА.
(блуждаеш го)
Тик-така.
- „Никой не танцува с грозни жени“.
И само глупака
стои и пресмята
(в уюта на своите лимеси)
отстъпката от онези недели.
Неизживени. И от дрогата.
Тази-насипната. С примеси.
***
Твоето ТУК и СЕГА не чака
да прочетеш листовката.
Не пречи да пробваш.
Само не прекалявай
(много хубаво не е на добре)
със симулантите,
с имплантите
(особено с поезията)
И с хората.
Едната онази-умората
(личи в на чувствата лезията)
в спазми и тремори,
е от онези-от хората
във флакони
с бандерол
и в бемол.
Търсете от тези БЕЗ предписания:
в ешелони
на ешафоди
умират
в диез.
Тези-последните май вече ги няма.
Наемници.
В душата с мерници.
Със змийски куршуми
от упор
без укор
се целят
в гръб.
„Този път
не уцелихте“.
Глупакът се извърна в анфас. И отскочи.
Свети Петър в този момент събираше таксата за Рая
и неволно отгоре изпусна монета.
Глупакът приклекна да я вземе.
И се засмя.
Сърцето му нервно подскочи.
И спря.
„Какъв идиот" - рече си Господ.
И го прибра.
После хвърли към земята комета
земята да освети.
В упокой.
После сам реши да хвърли монета.
Твоят престой.
Твоето ТУК и СЕГА.
Може да свърши. Така.
Както по-горе. За миг или два.
Когато угасва звезда –
Само глупакът би гледал
надолу.
***
Забравете всичко до тук.
Изхвърлете листовката.
Животът е кратък да живеем в трактовката.
Тази - не нашата.
В схема на Понций уловката
е да не бъдеш отдолу.
В сетивна депривация
и хронична стагнация.
В глобална зависимост -
след кратката еуфория
(между ажитацията и вегетацията)
анхедонията персистира.
И в цялата информираност,
и в цялата хрисимост.
Избирам да не чета методически указания.
Свалила отдавна съм тогата
на чуждата сигурност.
Без излияния
и без покаяния.
Избирам да смъркам от дрогата
На моето ТУК и СЕГА.
© Гери Иванова Все права защищены