12 июл. 2023 г., 07:25

Преминах през света със бяла книга 

  Поэзия
156 2 3

ПРЕМИНАХ ПРЕЗ СВЕТА СЪС БЯЛА КНИГА

 

... когато нощем скърца дървоядът и ми напомня, че съм още жив,
изваждам си моливчето и сядам да ви напиша стихче с тих курсив,
не зная откъде при мен пристига? – дали не е от звездното небе,  
преминах през света със бяла книга и черен хляб във пътното торбе,
и гледам всеки стих да е надежда, от летен дъжд да пада по-благат,

 

тъй паячето в светлата си прежда плете – едно напред и три назад,
в животеца ми – къс безлихвен заем, дай, Господи, до моя сетен миг! –
сврян в ъгъла на този свят безкраен, да дишам на чист български език,
един ден – щом Вълшебникът с килима ме отнесе в безкрайното небе,
през този свят децата ми да минат със бяла книга в пътното торбе.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??