26 янв. 2013 г., 10:55

Приказка за дракона 

  Поэзия » Юмористическая
657 1 7

 

ПРИКАЗКА ЗА ДРАКОНА

 

 

Живеел нявга дракон в дни далечни

в една дълбока пещера в скалите.

Бил стар почти като самата вечност,

от ноздрите му пламъци излитали,

 

а вдигнел ли се горе в небесата

в безлунни нощи сред звезди уплашени,

светкавици със погледа си мятал.

Светът треперел.

Драконът бил страшен!

 

С крилете си метял праха небесен,

със нокти разоравал планините

и хората го гледали потресени.

Особено се плашели жените.

 

И били прави.

Старите предания

разказват, че веднъж на месец в мрака

излизал драконът да се нахрани.

А знае се с какво се храни дракон!

 

Ламята алчна просто не подбира

– овце, прасета, крави и юници –

но драконът от лакомства разбира:

изяжда най-красивата девица.

 

Тъй всеки месец хубавица бяла

ридаела навън сред мрака черен,

а в пещерата огнената хала

се готвела със нея да вечеря.

 

Известно е, че приказки такива

красив завършек носят в свойта пазва –

юнакът идва, всички са щастливи,

добрият в края лошите наказва.

 

Обаче този път е по-различно...

И не че злият дракон побеждава

юнака във сражение епично –

развръзката съвсем не е такава!

 

Днес драконът го няма, всеки знае,

но туй не е на храбър воин заслуга,

не остър меч го е сразил накрая...

Историята казва нещо друго.

 

...Една нощ драконът напразно чакал

поредната нещастна хубавица,

напразно биел с крак, ревял във мрака

и бълвал огън.

 

Нямало девица!

 

След месец – също.

Също – след година.

Изчезнали девиците изглежда.

И драконът не в бой – от глад загинал

– без сили, без девици, без надежда...

 

На тази приказка е друг моралът

/тя е за дядовците, не за внуците/

– наказала е лакомата хала

добрата сексуална революция.

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Замислих се коя ли е действителната причина за изчезването на хищните динозаври...
  • !
  • !
  • Ех, че приказка, но почти реална с "добрата сексуална революция"!
  • "...добрата сексуална революция." - Радвам се, че приемаш с усмивка и снизхождение промяната в ценностите на новото време.

    Думите ти люлеят читателя в прегръдката си, без значение какво послание в поредното си поетично бижу поднасяш.
  • супер, обичам приказките
    развръзката ме размаза обаче
  • Страхотна приказка! Вярно е, че трудно ще намериш девица в днешно време над 15 години! Чак ми дожаля за дракона...
Предложения
: ??:??