15 дек. 2010 г., 18:31

Приказка за две пеперуди 

  Поэзия » Восточные формы
806 0 4

Там нейде свири ней в нощта

и приказка разказва:

Имало едно време...

 

Срещнали се две пеперуди - едната изчезнала...

 

Отишъл на пазар богатият Руми

и срещнал просяка Шамси,

и обеднял, закопнял за ново знание Руми...

И общували двама в захлас до забрава

точно седем лета,

и танцували танц пеперуден, наречен Сема...

И съдбата ли реши да ги раздели,

в едно призори изчезнал, стопил се в ефира

сякаш Шамси...

 

И оттогаз носи се стон във всемира:

"Къде е? Къде изчезна Шамси?"

Страдал дълго Руми,

но след време двете пеперуди се слели

и се родил Маснави...

 

И, слушайки гласа на нея,

събужда се копнеж-въпрос във мен:

"Къде ли е моят Руми? Къде ли е моят Шамси?"...

© Есфир Асфар Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??