21 июн. 2023 г., 19:05

Прочит на прокълнатите Поети 

  Поэзия
615 0 1

ПРОЧИТ НА ПРОКЪЛНАТИТЕ ПОЕТИ

 

... понякога с търсача на монети седим върху напечения плаж,

четем си прокълнатите поети – и пием си тютюнеца яваш,

обича той Вийон, а аз си падам по Едгар По, Верлен и по Рембо,

а Шарл Бодлер е смъкнал право в Ада ведно със мен, и земното кълбо,

доде морето си пере килима – и го извърта в бясната вълна,

разгръщам му край тях и още трима – Иван Жилкен, Нервал и Ролина,

и – почне ли край мен да се подпира на счупения металотърсач,

дошло е, значи, времето за бира, преди да тръгнем в дрезгавия здрач,

на завет – под обърнатите лодки, допиваме шише с менте коняк –

 

и сетне вием с уличните котки до съмнало – из дрипавия мрак,

претърсихме си миналото лято – ни къс надежда, нито светлина,

ни той намери седем делви злато, и нито мен ме някой прокълна,

и – щом е трезвен, някой път ме пита: – Поет ли си, или не си поет? –

и гледа ме с усмивка дяволита, от мене непрочел дори сонет,

готов е да ми тегли и куршума, излъжа ли веднъж на този свят –

Поет? – това е измълчана дума, която в превод значи прокълнат,

аз цял живот по своя плаж тропосвам на кестерме, на чорчик и верев –

вървя – проклет от римите на Господ! – и подир него ми е адски кеф.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??