И го срещнах там на кръстопът увесил нос,
познах в очите, че го мъчеше назрял въпрос
погледнах го - не знае сякаш нощ ли е или пък ден
свил рамене, с ръце в джобове, духа си тътреше сломен.
-Да зная нещо, що на теб е неизвестно?- питах аз,
почти невдигайки очи от пътя отговори с мрачен глас:
-Има ли по-глупаво на този свят широк творение
от човека, щом довежда себе си до умопомрачение?
-Щом хляба на трапеза с брата си дели на две,
но щом допусне алчността в дома си, готов е нож да му опре,
щом родния си свиден дом събаря без пощада,
а довчера татко му отпред е вплитал пръсти в правата ограда.
-Залисан щом в успех и лични примитивни цели,
пропусна вишната си как разцъфна,
вишните окапаха узрели,
на детенцето забрави за довиждане целувка по нослето,
и дори и не разбра, че този ден с игличка бодна му сърцето.
-На любимата си, вярна по сърце, душа,
огнище,
не можа да разбере тъгата, да каже топло “няма нищо”,
остана тя за него пристан и утеха, топла кърпа,
обичта му беше чужда, свикнал вещите към себе си да дърпа.
-Вървя, затуй, че неизбежно ми е да стоя и гледам,
човешката ми дяволска природа как света руши и нарича го “победа”...
..............
-Човек си казваш, но човек от всички живинки най-малко знае да живее,
да бъде мъченик и грешник му е отредено, той това умее!
-Умее също нови светове да построи от пепел, кал и сажди,
щом падне кулата, наплисква си лицето и нова там изгражда,
денят открил е - идва неизбежно след нощта,
ухае на живот след буря насред дъждовната гора.
-Умее да забравя невъобразимо тежки патила,
на врага си чуждокръвен в трудност виждал съм- подава му ръка,
но най-трудното на теб сега ти предстои-
съвестта си тихо усмири,
сърцето слушай как тупти
и на себе си прости.
© Петя Маркова Все права защищены