29 мар. 2015 г., 08:40

Реквием за старият Майстор... 

  Поэзия » Другая
300 0 6

 

 

Реквием за старият Майстор...

 

С внезапност на секнала песен

днес старият Майстор умря,

но Тайната дето отнесе:

разсеян Светът не разбра...

 

... Последен от всички замина

извайвали глината в съд,

от който да пиеш и вино,

и носиш вода за из път...

 

Със пръстите груби, корави

вълшебен създаваше свят

и никога той не забрави

най-долу да сложи печат,

 

тъй своето име заложи

и то да му бъде гарант,

че с много любов там е вложил:

и труд, и душа, и талант...

 

... Пред пъстри сергии в страната

тълпи с удивени очи

мълвяха: „На Майстор ръката

е пипала тук, то личи!..”

 

А всеки надигнал съдина

си мислеше със благослов

и за искрящото вино,

и за старият Майстор- с любов...

 

Последен владееше Тайната

Живот да направи от кал,

в което (тъй както е знайно то!)

единствено Бог е успял!...

 

... Но никой в светът ни разглезен

във Тайната лъч не прозря

и Майсторът в гроба си влезе

със нея когато умря!...

 

Коста Качев        

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Хареса ми! Лесно не се става майстор в този свят "разглезен"! Прав си!
  • Много хубаво, Докторе!!Оценявам мъдростта и таланта!
    Поздрави и хубава вечер!!
  • Възторжена възхвала на Таланта!
    Поздравления!
  • Делата на човека, които продължават да радват и възпитават,е гарант за неговото безсмъртие! Поздрав за талантливата творба!Поклон пред безсмъртния майстор!
  • ...!!!
  • Втози стандартизиран свят, вече май почти никой не помни какво е да вложиш част от себе си в това, което правиш... Хареса ми стихът и посланието в него...
Предложения
: ??:??