Рождеството
Проправя Времето пътека
в Енигмите на Естеството –
и чакаме от двайсет века
пак с тиха радост : Рождеството...
Горят пророчески Звездите*
очакваме и Младенеца,
но пак на Влъхвите в торбите,
от остри тръни е „венеца“...
О, знам, че Влъхви няма вече,
а Непорочното зачатие
легенда е във тази вечер
щом ти си в моите обятия!...
Но все Наи́вност ни застига
необяснимо с чудесата
и иронично ни намига
от тайнствата на небесата...
И все така сме удивени,
а с порив Светостта ни грабва,
че идват нови поколения –
и вяра да оставим трябва!...
... И все честит е Младенеца,
и свят за хората до него –
а днес: Човекът е Твореца
надмогнал Божието е́го!...
И всяко Рождество е свято –
неповторимо, не порочно,
и свързано е с Необята,
дори и със Звездите точно!...
– И то ни връща с Вековете
в Космичната ни Прародина –
не Вярата, не Боговете
и не: поредната година!...
20.12.2021.
* Астероид оприличен на Витлеемската
звезда, мина край Земяна на Коледа –
25.12.2018 год.
© Коста Качев Все права защищены