Не оправдавам твоето очакване
да стъпвам самодивски, по тревите
да разпилявам стихове любовни.
Не са ми с руси кичури косите.
Не пея песни, от които тръпнещ
да се изгуби пътник сред гората.
Не яздя облаците-ветрогони.
Ти знаеш, вечер се прибирам при децата.
А и не мога дълго да приказвам
възвишено; да ти подавам реплики.
По-скоро ми се ще да ти показвам
как радвам се от твоите успехи.
И как тревогите ти натъжават
сърцето ми. Но в случай, че успея,
неволно ли, нарочно самодивски
да наплета със думи ръкоделия.
А ми се ще и ти да ме разпитваш.
И да не чакам, да не ти се моля.
Тъй простички неща във теб обичам
и прости думички бих ти говорила.
Ще можем ли да бъдем с тебе заедно -
ти толкоз поетичен, аз – невзрачна.
И докога дантелен мост ще сплитам,
на самодивско сборище докато плача?
© Павлина Гатева Все права защищены